Luister naar het Openhuislied!

Open Huis in Het Kloosterhof van Gestel
op zondag 16 september

Alle zeven organisaties in Het Kloosterhof van Gestel aan de Hoogstraat 301-A in Eindhoven houden op zondag 16 september tussen 14.00 en 16.00 uur Open Huis. Bezoekers zijn dan welkom om kennis te maken en meer te weten te komen over de activiteiten van de organisaties die in het voormalige klooster zijn gehuisvest.

Het Kloosterhof van Gestel biedt onderdak aan de volgende organisaties:

◾ De Hoogstraatgemeenschap - een leefgemeenschap met als kernwaarden gastvrijheid, sociaal engagement, zorg voor de aarde en aandacht voor bezinning
◾ Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - voor mensen die werken aan een betere wereld
◾ De Orthodoxe kerk Heilige Nektarios - onderdeel van het Oecumenisch patriarchaat Konstantinopel
◾ Vluchtelingen in de Knel - een organisatie die opkomt voor de belangen van vluchtelingen
◾ Heelsaem - praktijk voor onderweg, door eclectische therapie op zoek naar inzicht, met als bestemming uitzicht en een nieuwe weg
◾ Combinatie Jeugdzorg - biedt opvang in het kader van crisis en observatie aan jongeren van 12 tot 18 jaar
◾ Woonwerkgemeenschap Emmaus-Eindhoven - een plek waar ongeveer tien mensen die dakloos of ontheemd zijn tijdelijk wonen en werken

Welkom in Het Kloosterhof van Gestel

Tijdens het Open Huis zijn mensen van deze organisaties aanwezig om vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn er veel extra activiteiten tijdens deze dag.

◾ Enkele mensen die al meer dan tien jaar in het pand wonen houden een korte inleiding over de geschiedenis van deze bijzondere plek.
◾ Studenten van Sint Lukas maakten een korte film waarin de organisaties in het gebouw zich presenteren. De film wordt vertoond tijdens het Open Huis.
◾ Medewerkers van Vluchtelingen in de Knel beantwoorden alle vragen over de vluchtelingenproblematiek, die momenteel zo actueel is.
◾ Bij De Hoogstraatgemeenschap vindt enkele keren een stilte-meditatie plaats, waar iedereen aan mee kan doen.
◾ De prachtige ruimte van de Orthodoxe Kerk is te bezichtigen. In de voormalige kapel van het klooster, in neogotische stijl, zijn mooie muurschilderingen aangebracht.
◾ Bij Omslag kunnen bezoekers alles te weten komen over de activiteiten, zoals de maandelijkse filmavonden en de 'Vuur en Soep Avonden'.
◾ De grote kringloopmarkt van Emmaus is geopend, met meubels, boeken, kleding, elektrische apparaten, curiosa en meer. Tijdens het Open Huis 30 procent korting op het hele assortiment!
◾ In de tuin van Emmaus is een terras met koffie, thee en versgebakken appelflappen.
◾ Ook op de binnenplaats is een terras.

Nieuwe bestemming voor oud gebouw

Het kloostercomplex aan de Hoogstraat en de Genneperweg in de Eindhovense wijk Gestel werd in 1883 gebouwd. Honderd jaar later gaf een kleine leefgroep van de Zusters van Schijndel een nieuwe bestemming aan het toen deels leegstaande klooster: huisvesting bieden aan leefgemeenschappen en organisaties die betrokken zijn op mensen en de maatschappij, vanuit een (al dan niet religieus) verlangen naar het behoud van de aarde en een menswaardig bestaan van iedereen. In 2008 werd het beheer van het pand met zijn nieuwe bestemming overgedragen aan Stichting De Hoogstrater. Het gebouw kreeg een nieuwe naam: Het Kloosterhof van Gestel. De zeven organisaties die het gebouw gebruiken vormen samen de Vereniging Het Kloosterhof van Gestel.
De zusters hebben eind 2016 het gebouw verlaten en de Hoogstraatgemeenschap wordt nu vormgegeven door nieuwe bewoners

Website: hetkloosterhofvangestel.dse.nl


Luister naar het Openhuislied!Luister naar het Openhuislied!